söndag 2 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 13

Idag är det söndag och därmed endast 22 dagar tills jag får krama om mina saknade klasskompisar på Mullsjö Folkhögskola igen. Tiden går fort och jag kommer vara färdigbehandlad när vi ses igen. Efter nästan ett halvår av sjukdom är det svårt att förstå att jag snart är ute ur tunneln som verkade så lång i höstas men som bara har blivit kortare och kortare med tiden. Så kan det va. Här kommer veckans nyhetsuppdatering och tyvärr har den präglats av flera dödsfall:

Tisdag 28 mars:
Den 12 mars kidnappades den svenska politikern och juristen Zaida Catalán samt en amerikan och fyra kongoleser i Kasai-provinsen i Kongo Kinshasa, hon var i landet på ett FN-uppdrag gällande mänskliga rättigheter. På tisdagen bekräftade UD att Catalán och den FN-anställda amerikanen har dödats. Kropparna hittades i måndags och identifierades på tisdagen. Hon och amerikanen ingick i en expertgrupp från FN:s generalsekretariat i syfte att övervaka FN-sanktionerna mot landet. Området de befann sig i har varit en plats för många sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och lokal milis. Må de vila i frid.

Tisdag 28 mars:
En djungelkamera i en nationalpark i Thailand har upptäckt en familj med sällsynta tigrar, en mirakulös upptäckt enligt naturvårdare. Tigrarna är av underarten indokinesisk tiger och är unik för den indokinesiska halvön i Sydostasien och även kraftigt utrotningshotad. BBC hävdar att det bara finns 250 individer kvar av arten på grund av tjuvjakt och förstörelse av levnadsmiljön. De senaste åren har antalet tigrar ökat försiktigt från att vara 3200 stycken år 2010 till att vara 3890 stycken enligt WWF:s senaste undersökning. Det är mycket tack vare ökade polisiära insatser mot tjuvjägare och upprustning av anti-tjuvjägarstyrkor.

Onsdag 29 mars:
På onsdagen somnade Alexander Falk, 18 år in efter att ha kämpat mot cancer. I oktober förra året var han med på Barncancergalan och tog tittarnas hjärtan med storm. Han somnade in hemma i sin egen säng med familjen runt honom. Falk var mycket öppen om sin sjukdom och hade flera tusen följare på instagram som gav honom stöd i tillvaron. Trots hans svåra cancer spred han glädje runt omkring sig. Sedan ett tag tillbaka har han vetat att hans liv skulle bli kort, och anledningen var en tumör i benet som spred sig till ena lungan. Må han vila i frid.

Torsdag 30 mars:
För att uppdatera er om hur det går för Love Army for Somalia, alltså gänget från twitter som samlar in pengar för mat till Somalia har de nu fått in 2,4 miljoner dollar. 27 mars visade Jerome Jarre på hans twitter att han är på plats i Somalia och delar ut mat. 28 mars visade han på twitter att 90 000 liter vatten har kommit till landet. På torsdagen skrev han ett långt inlägg om en viktig lärdom som jag tror är viktigt för alla att läsa. Det står bland annat att man istället för att skicka mat med ett flygplan till ett land bör man stödja den lokala ekonomin. Jarre liknar det med uttrycket "giving a fish VS teaching how to fish". Den stora mängden mat dem ger till Somalia kommer försvåra det för lokala affärer att få sålt sina varor. Det är en lärdom för Jerome Jarre och hans vänner, så nu vill dem använda Love Army for Somalia till att stödja och skapa partners bland de lokala företagen och hjälpa dem istället. Däremot kommer de fortsätta använda flygplanet för akut barnmat som inte kan nås på plats. Läs själva -->

Fredag 31 mars:
Sedan Donald Trump blev president i USA har man kunnat se ett minskande intresse för att resa till landet. Trenden är internationell och man tror att inreseförbudet kan spela in. Sedan januari har antalet resor till USA i sommar via resesajten Ticker sjunkit med 13% jämfört med förra året. Man uppskattar därför att Trump har kostat den amerikanska reseindustrin cirka 1,5 miljarder kronor. I sommar kommer det vara 17% billigare att resa till USA än förra året.

Fredag 31 mars:
På torsdagen meddelade US Fish och Wildlife Service att de har ändrat sjökons läge från utrotningshotad till hotad, under det så kallade Endangered Species Act. 1973 fanns det bara ett hundratal sjökor kvar, men idag finns uppskattningsvis över 6600!! Trots att arten fortfarande inte är helt återhämtad är det ökade antalet enormt positivt! Det finns dock människor som kritiserar beslutet om att ändra sjökons läge och tror att detta kan leda till fler hot i framtiden. Ni kan läsa mer om det här: https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2017/03/31/manatees-are-no-longer-listed-as-endangered-should-we-celebrate-or-fret/?utm_term=.9f6beaf05793

Lördag 1 april:
Den folkkäre regissören och skådespelaren Gösta Ekman lämnade jordelivet på lördagen efter en tids sjukdom. Han blev 77 år gammal. Han har betytt mycket för svensk teater, film och kultur och gjorde en av hans största roller som "Sickan" i Jönssonligan. Ekman har också regisserat flertalet pjäser på bland annat Dramaten. Sverige sörjer nu den bortgångne legenden. Här är en av hans enligt mig bästa scener från Jönssonligan: https://www.youtube.com/watch?v=0wnSUrURTqE. Må han vila i frid.

Lördag 1 april:
Sent på lördagskvällen kom uppgifter om att Bob Dylan äntligen tagit emot Nobelpriset i litteratur som han tilldelades förra året. Detta ska ha skett i hemlighet i samband med en konsert han höll i Stockholm samma kväll. Efter nästan ett halvår av velande och inställda träffar tog han emot medalj och diplom. Enligt Svenska Akademiens regler måste Dylan avhålla ett tal inom sex månader för att få prispengarna på åtta miljoner.

Lördag 1 april:
Man har hittat gigantiska dinosauriespår på sandstenar i nordvästra Australien, närmare bestämt 1,7 meter långa. Man har också hittat spår från ett tjugotal andra dinosauriearter på samma plats. Spåren var alltså från minst 21 olika typer av dinosaurier och dessa har tillsammans levt under samma tid i området. Det är första gången man hittar så många arter på samma plats. De största spåren kom från en långhalsad dinosaurie av arten Sauropod som kunde ha en hals på ett tiotal meter och experter säger att dinosaurien därför måste varit gigantisk.

Lördag 1 april:
Uppgifter säger att Ayad al-Jumaili, som man tror var Islamiska Statens näst högste ledare har dödats i en flygräd. Irakiska flygvapnet utförde flygattacken som dödade flera IS-befälhavare och skedde i området al-Qaim nära gränsen till Syrien. Man tror däremot att den högste ledaren al-Baghdadi fortfarande är vid liv men befinner sig tydligen inte längre i Mosul. Beskedet gavs av Iraks militära underrättelsetjänst.

Söndag 2 april:
På söndagsmorgonen möttes vi av den hemsk nyheten att en buss klockan sju samma morgon välte på E45:an i Härjedalen. Bussen var full med skolelever från Marks Kommun. Efter en stor räddningsinsats involverande fem helikoptrar, 15 ambulanser och ett 40-tal människor från räddningstjänsten kunde man senare uppge att tre ungdomar har dött och ett flertal behandlas på sjukhus med allvarliga skador varav ett fåtal har livshotande skador. Det befann sig 59 personer på bussen och man vet inte riktigt vad som har orsakat olyckan, det ska ske en utredning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar