måndag 17 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 15

DOM ÄR HEMMA!!! Och på söndag får jag träffa dom äntligen, åhhhhhhh. Klarar vi tre månader ifrån varandra efter att ha blivit ett så tajt gäng så klarar vi allt. Så det så. Jag har faktiskt börjat packa inför den sista tiden på Mullsjö Folkhögskola.

Tisdag 11 april:
På tisdagskvällen skedde tre explosioner vid det tyska fotbollslaget Dortmunds spelarbuss i samband med Champions Leauge-matchen mot Monaco. På grund av händelsen sköts matchen upp till onsdagen. Dortmunds mittback Marc Bartra kördes till sjukhus med en arm skadad av glassplitter. Tysk polis uppgav att rejäla sprängladdningar låg bakom explosionerna. Utöver skadan på Bartra blev även klubbens spelarbuss skadad samt att ett däck ska ha gått sönder. Övriga spelare i Dortmund klarade sig utan skador.

Onsdag 12 april:
Terrorgruppen Boko Haram använder barn som självmordsbombare och uppgifter visar att antalet har ökat dramatiskt. Hittills 2017 har 27 barn mist livet i olika attacker. Antalet döda från årets första tre månader var nästan lika många som under hela förra året. Uppgifterna kommer från FN-organet Unicefs rapport i samband med att det är 3 år sedan 276 flickor blev kidnappade av Boko Haram i Nigeria. Barnen blir drogade och manipulerade för att utföra attackerna. Hög majoritet av barnen är flickor.

Onsdag 12 april:
Nobelpristagaren Malala Yousafzai har tagit emot ett "Honorary Canadian citizenchip", som den sjätte personen någonsin. Vid 19 års ålder är hon även den yngsta personen som har fått det. Under de officiella ceremonierna i Ottawa uppmanade hon de kanadensiska politikerna att använda sitt inflytande för att finansiera utbildning för flickor över hela världen, inklusive flyktingar. Kanadas premiärminister Justin Trudeau prisade Yousafzai och kallar henne den "nyaste och möjligen den modigaste medborgaren i Kanada". Malala skulle egentligen tagit emot sitt medborgarskap 2014 men det avbröts. Under ceremonin berömde hon hur Kanada tar hand om sina flyktingar. De fem andra personerna som fått medborgarskapet är Nelson Mandela, Dalai Lama, Aga Khan, Raoul Wallenberg och Aung San Suu Kyi.

Torsdag 13 april:
På skärtorsdagen släppte USA en jättebomb över Afghanistan som ska ha dödat minst 36 IS-terrorister. Målet var ett grottsystem där IS håller till. Bomben var den största icke-nukleära bomben i USA:s vapenarsenal. Bomben heter GBU-43 MOAB och har aldrig förut använts av USA. Bombens smeknamn är "alla bombers moder" och utlöste en enorm explosion. Lågorna från explosionen spred sig över hela området där den detonerade.

Fredag 14 april:
Kinas utrikesminister Wang Yi sade i veckan att en militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut i "vilken stund som helst". Detta efter att Donald Trump lovat att han ska ta itu med Nordkorea. Om inte Kina lyckas hantera Nordkorea på rätt sätt har Trump lovat att USA kommer träda in. En anonym rådgivare i Vita Huset hävdar att militära alternativ mot regimen i Nordkorea "redan håller på att utvärderas", eftersom nya vapentester är att vänta. Nordkorea i sin tur anklagar USA för en ökad risk för krig, efter att Trump skickat örlogsfartyg till Koreahalvön och hotar med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Lördag 15 april:
Den äldsta kända personen i världen har dött och blev 117 år gammal. Emma Morano föddes 29 november 1899 och var bosatt i norra Italien. Dödsfallet bekräftas av anhöriga och hon ska ha somnat in fridfullt i sin fåtölj under lördagen. Fram tills veckorna innan hon dog var hon sitt vanliga snacksaliga jag men under sista tiden tynade hon sakta bort, hävdade hennes läkare.

Söndag 16 april:
Sveriges Radio Ekot rapporterar att det inte har funnits så många stora däggdjur i dem svenska skogarna på flera hundra år som det gör nu. Kring 1800-talet var älgen och rådjuret nästan utrotningshotade på grunda av laglig och illegal jakt, men nu har ökningarna varit explosionsartade. Detta främst på grund av begränsad jakt och bättre tillgång till föda. Nu räknar man att det finns ca 300 000-400 000 älgar i Sverige. Hjorten, bäver och vildsvinet är också djur som har haft en stor ökning i Sverige under de senaste 50 åren.

Söndag 16 april:
Under påskhelgen har det varit lugna vatten utanför Libyens kust och det har människosmugglare dragit nytta av. Bara under fredagen och lördagen kunde italiensk kustbevakning rädda ca 6000 migranter. Räddningarna skedde under dussintals insatser. Även på söndagen räddades ytterligare hundratals migranter. En Maltabaserad räddningsorganisation räddade flera hundra migranter under en 24-timmarsperiod. De bärgade sju döda kroppar och delade ut flytvästar till 1000 migranter som väntade på transport från smugglarbåtar till räddningsskepp.

Söndag 16 april:
Facebook meddelar att man stängt ned 30 000 fejkkonton med kopplingar till Frankrike inför landets kommande presidentval. Det är en global insats mot desinformation, vilseledande innehåll och "fake news". Mark Zuckerberg, grundare av Facebook fick stor kritik angående just detta inför det amerikanska valet i fjol, att plattformen haft stor påverkan i hur valet slutade. Facebook är medvetna om att förbättringarna nu inte kommer resultera i att alla fejkkonton tas bort, men det är iallafall en bit åt rätt håll. De säger att "vår prioritet är naturligtvis att ta bort konton som gör störst påverkan, med mycket aktivitet och bred räckvidd". Zuckerberg har presenterat flera olika åtgärder för att stoppa spridningen av falska nyheter.

Söndag 16 april:
Igår träffades en busskolonn i en attack i den syriska staden Aleppo. Olika källor uppger olika siffror, varav en säger att minst 126 personer har dödats, varav 68 barn. Syriska regimen säger att det rör sig om en självmordsattack och flera av bussarna var helt förstörda efter attacken. Bussarna var till för att evakuera shiitiska medborgare från de två regimkontrollerade byarna Fouaa och Kefraya enligt en överenskommelse mellan regimen och rebellerna. Ambulanserna blev fort fullastade efter attacken. En Al Jazeera-reporter hävdar att explosionen skett längst fram i den ca 70 bussar långa konvojen, där sjuka och skadade människor färdades. Än har ingen tagit på sig dådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar