måndag 13 mars 2017

Nyhetsuppdatering vecka 10

Hej vad det går! Redan vecka 10 på året, mars och därmed 33 dagar kvar tills tjejerna kommer hem igen och 43 dagar kvar tills vi återförenas på Mullsjö Folkhögskola! Här kommer iallafall lite nyheter från veckan som gått:

Måndag 6 mars:
Donald Trump har kommit med ett nytt inreseförbud efter att hans första stoppades i domstol. Det nya förbudet kommer att gälla från 16 mars och innefattar inte Irak, eftersom de är en viktig allierad i kampen mot IS. Skillnaden mellan det nya och gamla inreseförbudet är bland annat att personer med uppehålls- och arbetstillstånd i USA och giltiga visum inte drabbas, orden införs med viss förvarning för att undvika det kaos som utbröt på flygplatser förra gången och att tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien är slopat. Det nya inreseförbudet hindrar alltså fortfarande människor från de resterande sex muslimska länderna att resa in i USA och Trump vill fortfarande se ett stopp i flyktingmottagandet.

Onsdag 8 mars:
Den internationella kvinnodagen och åttondelsfinal i Champions League mellan FC Barcelona och Paris Saint-Germain på samma dag! Enda anledningen till att jag vill skriva om matchen är (att jag är Barcelona-supporter) för att den skrev historia. PSG åkte till Camp Nou med en 4-0 vinst i ryggsäcken och många trodde nog därför att det var kört för Barca. Men oj så fel man kan ha, Barcelona gjorde exakt så många mål de behövde göra för att gå vidare och vann med 6-1 under tilläggsminuterna. HELT GALET.

Fredag 10 mars:
På fredagen kom det uppgifter om att en åtta meter hög staty av den legendariske faraon Ramses II har hittats i ett slumområde i Kairo, Egypten. Arkeologer blev glada över fyndet och hoppas att det ska locka nya turister till landet. Grävmaskiner användes för att lyfta fram det stora huvudet ur leran. Man tror att man också har hittat knäna av Ramses fru Nefertari och överdelen av en staty av hans sonson Seti II. Fyndet har hittats där Ramses II:s Soltempel låg i den forntida staden Heliopolis, som idag är ett slumområde.

Lördag 11 mars:
Aldrig förut har det mätts upp så lite havsis runt Antarktis som nu, enligt nya satellitmätningar. Mätningarna från NASA har gjorts i 38 år och visar att det finns rekordlite is i år. Forskarna vet inte riktigt vad det beror på. Att det är rekordlite is på Nordpolen just nu kan forskarna lätt koppla ihop med det varmare klimatet. Angående Antarktis är sambandet mellan mängden havsis och förändrat klimat osäkert.

Lördag 11 mars:
Final i Melodifestivalen 2017, i Friends Arena, i Stockholm. På bästa sändningstid skulle den stora musiktävlingen avgöras. Många har tyckt det varit svårt att förutse en vinnare och visst, jag är nog varken förvånad eller missnöjd över att Robin Bengtsson tog hem alltihop med sin låt "Can't go on". Men jag hade hoppats det gått bättre för artister som FO&O, Anton Hagman och Benjamin Ingrosso. Robin fick 146 poäng och tvåan Nano 133 poäng, trean Jon Henrik fick 105 poäng.

Söndag 12 mars:
Tjuvjakt på elefanter har länge varit ett problem i Afrika, på sju år har en tredjedel av elefanterna försvunnit. Nu ska man använda hundar i Sydafrika som vapen i kampen mot tjuvjägarna. Det effektiva sättet innebär att hundarna tillsammans med sina hundförare hoppar ut ur en helikopter, ibland på 1800 meters höjd. På marken ska hunden sedan sniffa upp spår efter tjuvjägare. Ungefär 100 hundar är tränade för detta och har placerats ut i Afrika och i ett reservat lyckades hundar fånga fler än 100 tjuvjägare på 1,5 år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar