Om det är någon som undrat vad jag har ätit till frukost,
lunch och middag de senaste två månaderna så kommer här svaret. Detta collage
är en bra sammanfattning över de olika maträtter som vi får serverade under en
vanlig vecka.
På första bilden har vi Chapati Sa Maji. Det är ungefär som
pannkakor och vår absolut vanligaste frukost. Sa maji betyder ”med vatten” och
beskriver det extra tillägget i smeten som skiljer dem från vanliga Chapati.
Ett steg till höger har vi Vitumbua. Vitumbua är bollar av ris och kokosmjölk
som friteras i olja i en speciell stekpanna med klotrunda hål. De två
trianglarna som syns på nästa bild kallas Samosas och är friterade degknyten.
Fyllningen kan variera men i dem vi får är det oftast kryddad potatis. Näst på
tur har vi Ugali. Ugali är en tjock majsgröt som vi vanligen äter tillsammans
med bönor och grönsaker. Oftast får vi
en varm grönsaksröra gjord på mchicha (nästan som spenat), tomat, morötter och
rödlök. På nästa bild har vi en potatisgryta som vi ofta får, men som jag inte
hört något speciellt namn för. Den serveras antingen med bönor, grönsaksröra eller bara som den är. Till höger har vi något som ser ut som en klassisk pastarätt.
Den lokala spagettin smakar och ser ut ungefär som nudlar och är god
tillsammans med bönor. Bönorna som vi får är smaksatta med grönsaker, socker
och buljong. På nästa bild hittar vi Maandazi vilket lättast beskrivs som
friterade, söta bullar. De äts antingen som de är till frukost eller tillsammans med bönor som en större måltid senare på dagen. Efter det har vi den vanliga
Chapatin. Till skillnad från Chapati Sa Maji har den här en mer fast konsistens
som påminner om ett bröd. Chapati-degen kavlas ut och steks i en stor mängd
olja vilket ger en knaprig yta. På sista bilden har vi min personliga favorit:
ris, bönor och grönsaksröra. Har jag en riktig turdag får vi skivad banan till,
vilket hittills har varit en oslagbar kombo.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar