söndag 19 mars 2017

Nyhetsuppdatering vecka 11

I skrivande stund är det 26 dagar kvar tills tjejerna kommer hem till Sverige och jag inser ganska fort att jag nog inte kommer att ha bidragit till denna bloggen på något annat sätt än med mina nyhetsuppdateringar. Inte för att det är något fel i det, men ändå. På fredag ska jag faktiskt till Mullsjö och traska runt och krama på mina lärare och bara ladda för sista tiden som börjar om 36 dagar. Kan också berätta att min behandling går åt rätt håll och saker kommer ordna sig inom den närmsta framtiden. Galen känsla, men lika fantastisk. Nu är jag taggad på livet!!

Tisdag 14 mars:
Vita Husets talesperson Sean Spicer har gått ut med att Trump ska skänka bort sin presidentlön till välgörenhet i slutet av 2017. Årslönen är på 400 000 dollar vilket motsvarar ca 3,6 miljoner kronor och än vet man var pengarna kommer gå. De presidenter som tidigare skänkt sin lön till välgörande ändamål är Herbert Hoover och John F Kennedy.

Onsdag 15 mars:
Enligt FN pågår nu den största humanitära krisen sedan andra världskrigets slut. 20 miljoner människor hotas av svält i Jemen, Somalia, Sydsudan och Nigeria, vilket innebär att 1,4 miljoner barn kan dö av svält redan i år!!!! FN har gått ut med att det behövs ca 40 miljarder kronor för att förhindra katastrof. Den största orsaken till detta är väpnade konflikter i samtliga länder, både inbördeskrig och terrorism. På onsdagen startade ett gäng kända sociala medier-profiler en rörelse på twitter om att skaffa fram ett flygplan från Turkish Airlines som skulle åka till Somalia med mat och vatten. Bland kändisarna finns bland annat Juanpa Zurita, Jerome Jarre, Ben Stiller och Amanda Cerny och de gick samtliga ut på sina sociala plattformer och berättade om rörelsen. De skapade hashtags för att få Turkish Airlines att reagera och två dagar senare sade flygbolaget ja. Nästa steg var att samla ihop pengar och på två dagar har över 1,5 miljon dollar samlats in till mat och vatten från privata donationer! Detta är SÅ häftigt och jag kommer följa utvecklingen. Rörelsen går nu ut på att nominera varandra för att samla ihop ännu mer pengar och den har nu spridits till ännu fler kändisar, så detta kan bli hur stort som helst! Om du inte har möjlighet att donera till deras fond https://www.gofundme.com/lovearmyforsomalia så kan man swisha Erikshjälpen valfri summa till månadens ändamål som just är svältkatastrofen i östra Afrika på numret: 9009283, märk gåvan med "mars". Det är sååå lätt.

Fredag 17 mars:
På fredagen begravdes Hans Rosling vid en ceremoni i Rikssalen på Uppsala slott. Hundratals människor, vänner, familj och kollegor samlades för att ta ett sista avsked. Efter ceremonin var det gravsättning på Gamla kyrkogården, följt av en privat minnesstund på slottet. Bland gästerna fanns Isabella Lövin (MP) som representerade Sveriges regering. Bill Gates och hans hustru hade skickat en inspelad hälsning som visades i entrén till Rikssalen. Må han vila i frid.

Fredag 17 mars:
På fredagen tog Donald Trump emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita Huset. När de satt bredvid varandra framför fotograferna frågade Merkel om de skulle skaka hand, men Trump svarade inte ens. Den händelsen har fått stor uppmärksamhet i media. Merkel och Trump som är varandras motsatser skulle diskutera Natosamarbetet, handelspolitiken, flyktingkrisen och sommarens G20-möte i Hamburg. De har tidigare kritiserat varandra för hur de styr sina länder.

Lördag 18 mars:
Under fredagen slog polis till mot några av världens största företag när det gäller köttindustrin, i Brasilien. Företagen anklagas för att ha mutat politiker och tjänstemän för att kunna skicka ut bland annat ruttet kött på marknaden. Den brasilianska polisen har arbetat under två års tid med en utredning angående misstankar om korruption inom köttindustrin. Ruttet kött misstänks ha använts i processade köttprodukter och kycklingdelar med spår av salmonella har gått på export. Vissa företag har fyllt ut kycklingkött med potatis, vatten och kartong för att maximera vinsten. Flera personer har gripits och fabriker har stängt under operationen. Köttexporten från Brasilien motsvarar ca 105 miljarder kronor varje år och landet är världens största export på rött kött. En åklagare hävdar att mutandet har nått upp till regeringsnivå och att pengar ska ha nått de båda styrande partierna PP och PMDB. Sveriges livsmedelsjättar ICA, Coop och Axfood avvaktar med vad köttskandalen ska komma att innebär för svenska konsumenter. Tillsammans med svenska myndigheter väntar de på besked från Brasiliens regering.

Lördag 18 mars:
På lördagsmorgonen dödades en man av säkerhetsstyrkor på flygplatsen Orly i Paris efter att ha försökt stjäla ett vapen från en soldat. Händelsen utreds som misstänkt terrorbrott. En fransk åklagare hävdar att mannen hade som avsikt att skjuta människor inne på flygplatsen med vapnet. Soldaterna i fråga agerade snabbt och dramat var över på kort tid uppger franska myndigheter. Mannen som dödades har tidigare dömts för narkotikabrott och stöld. Terminalen där allt skedde utrymdes och genomsöktes av polisens bombgrupp, men inget hittades.

Lördag 18 mars:
Efter mötet mellan Merkel och Trump gav han henne en känga, på twitter. Trots att han varit positiv angående mötet med Merkel twittrade han: "... Tyskland är skyldigt Nato och USA enorma summor pengar och måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som det förser Tyskland med". Detta slogs dock tillbaka när Tysklands försvarsminister på söndagen konstaterade att det inte finns något konto för Nato-skulder. Och att Tyskland även planerar att öka sin budget för försvaret och att pengarna ska gå till Nato, men även insatser för FN och EU.

Lördag 18 mars:
På lördagseftermiddagen stoppade polisen en bil för en rutinkontroll på E18 i Uppsala. En av personerna i bilen var efterlyst av Interpol, misstänkt i ett terrorärende. Personen fördes till polisstationen för förhör. Den gripne mannen är svensk medborgare och Säpo blev informerade om ärendet. Åklagarmyndigheten meddelade sedan vid 22-tiden på lördagen att mannen hade släppts efter beslut av jouråklagare. (?????????????)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar