måndag 27 mars 2017

Nyhetsuppdatering vecka 12

Redan vecka 12?? Okej, 18 dagar kvar. Och sen 28 dagar kvar. Så kan det gå. Igår var det soligt i Sollebrunn och det gjorde mig glad, men idag är det ganska mulet. På grund av lite roligheter blev inte detta inlägg skrivet igår, så jag gör min läxa nu.

Måndag 20 mars:
Efter attentatförsöket mot flygplatsen Orly i Paris förra veckan har det kommit uppgifter om att gärningsmannen var påverkad av både alkohol, cannabis och kokain när han gick till attack. Detta har fastställts efter en obduktion på kroppen. Myndigheter har beskrivit honom som en radikaliserad muslim och i hans lägenhet har en machete samt mindre mängder kokain hittats. Däremot avfärdar gärningsmannens pappa att han var en terrorist.

Tisdag 21 mars:
På tisdagen släpptes Meteorologiska Världsorganisationen, WMO:s årliga rapport. Den avslöjar att klimatet blir allt mer extremt och befinner sig nu på icke-kartlagt område. År 2016 slogs flera oroväckande klimatrekord, vilket innefattade bland annat extremtorka, arktiska värmeböljor, krympande havs- och inlandsisar och stigande havsnivåer. Mycket berodde på att väderfenomenet el Niño var ovanligt kraftfullt men också på grund av mänsklig aktivitet. 2016 har mätts som det varmaste året sedan mätningarna började 1880, men vissa forskningsrön hävdar att det kan sträcka sig längre bak ändå. Du kan läsa artikeln här: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskarlarm-klimatet-forandras-allt-snabbare 

Onsdag 22 mars:
På onsdagen var det exakt ett år sedan terrorattentatet mot flygplatsen Zaventem och tunnelbanan i Bryssel, Belgien skedde. 32 människor dödades i attacken och nästan 300 skadades. Människor som blev skadade och drabbade har uttryckt kritik mot de belgiska myndigheterna för att de inte har fått den hjälp de borde få. Trots att belgarna har betalat höga skatter så menar de drabbade att de inte får tillräckligt stöd. Än idag behandlas en del av de skadade på sjukhus.

Onsdag 22 mars:
På onsdagen möttes Den internationella alliansen mot IS i ett möte i Washington. Sveriges utrikesminister Margot Wallström var en av deltagarna tillsammans med 65 länder och tre organisationer: EU, Interpol och Arabförbundet. Wallström berättade att syftet med mötet var att diskutera utvecklingen i Syrien och Irak och utbyta information om IS som utgör hot mot den internationella säkerheten. Mötet är det första sedan irakiska styrkor återtagit flertalet städer i Irak från IS samt befriat östra Mosul.

Onsdag 22 mars:
För drygt en vecka sedan blev den 3,5-åriga elefantkalven Namsai på Kolmården sjuk i ett dödligt herpesvirus. Men på onsdagen kom uppgifter om att han mår bättre. Mamman till kalven är Kung Carl XVI Gustafs elefantko Bua. Efter nytagna prover ser man att viruset har sjunkit i Namsais blod, men än vågar man inte hoppas allt för mycket. Förra veckan fick Namsai intensivvård men nu orkar han både vara ute korta stunder och äta. Det finns inget botemedel mot hans virus, men det finns behandlingsmetoder som kan dämpa ett utbrott av sjukdomen. Endast ett fåtal behandlade elefanter har överlevt, men upptäcker man viruset i tid är chansen större.

Torsdag 23 mars:
Förra veckan skrev jag ett ganska långt inlägg om att några sociala medier-profiler börjat samla in pengar till mat de skulle flyga till Somalia på grund av torkan. I skrivande stund har de nått ca 2,3 miljoner dollar i sin insamling och Jerome Jarre lade i torsdags upp en bild på twitter på ett lager med 60 ton mat som de köpt, (bilden till vänster). Idag, den 27:e mars verkar de vara på plats i Somalia och de har börjat dela ut maten och träffar hela tiden drabbade människor. Det ska bli intressant att fortsätta följa detta och enligt Jerome så innebär det första flygplanet bara början, att de har så mycket pengar nu att de kan åka fler än en gång till Somalia. Way to go.



Torsdag 23 mars:
På torsdagen kom det uppgifter från Mosul att minst 230 personer har dödats i ett flyganfall. Tyvärr verkar majoriteten av de dödade vara civila och man vet inte riktigt hur många IS-soldater som fanns bland dem. Det är känt sedan länge att IS gömmer sig bland den civila befolkningen. Storbritanniens tidning The Independent tror att det rör sig om ett amerikanskt flyganfall, och amerikanska militärkällor uppger att det skedde fem anfall från dem under dagen. Man säger att slaget om Mosul nu går in i sitt slutskede, IS har trängts tillbaka och strider nu från den gamla stadskärnan i västra Mosul. Enligt FN sitter ca 400 000 civila fast i den del av staden som IS har kontroll över. Situationen i Mosul är svår nu, men staden håller på att lossas från IS grepp efter att ungefär halva den västra delen av staden har återtagits, samt att den östra halvan förklarades befriad i februari.

Torsdag 23 mars:
Moderaterna har tappat väljarstöd och Sverigedemokraterna är nu Sveriges näst största parti. Uppgifterna kommer från SVT/Novus väljarbarometer för mars månad. Inget verkar vara säkerställt i jämförelse med mätningen i februari, men sedan januari vet man iallafall att Moderaternas stöd har minskat och Centerpartiets stöd har ökat. Stor anledning till att SD och C har gjort sådana höjningar är tack vare att M har tappat. Vissa moderater har gått över till Centern. När det kommer till de politiska blocken har det inte hänt något drastiskt, Alliansen leder fortfarande, men det kan ändras till nästa valår. Det är svårt att förutse vad som kommer hända nästa år när det blir val.

Fredag 24 mars:
Astronomer har hittat två galaxer, långt bort från jorden. Galaxerna är insvepta i stora vätgasmoln och det förklarar hur galaxer faktiskt bildas. Genom att använda det extremt känsliga ALMA-teleskopet i Chile upptäckte man galaxerna men de var så långt borta att det var svårt att undersöka. Man tittade därför istället på ljuset från kvasarer, extremt starklysande stjärnor vars ljus färdas genom galaxerna. Detta kunde sedan undersökas och man har därmed kommit fram till att gasmoln förekommer som byggnadsmaterial till nya galaxer.

Lördag 25 mars:
Earth Hour hölls mellan kl.20.30-21.30 på lördagskvällen. Första gången Earth Hour hölls var 2007 i Australien efter ett initiativ av Världsnaturfonden och en australiensk tidning, alltså hade rörelsen 10 årsjubileum i år! Sedan dess har Earth Hour bara blivit större och större och i år deltog 187 länder och områden runt om på planeten. Mer än 3100 stycken landmärken och monument släckte sina lampor. Genom att vara med på Earth Hour gör man en stark markering till att vi behöver tänka på vår miljö.


Lördag 25 mars:
USA har trots att rebelledaren Joseph Kony fortfarande är på fri fot beslutat att avsluta sin operation mot rebellgruppen LRA i centrala Afrika. Den amerikanska militären säger att "flera hundra, kanske tusentals" av Konys soldater har dödats i operationen som pågått sedan 2011, och nu ska det endast finnas några hundra kvar. Detta betyder att de har fått bort gruppen från slagfältet även om de inte fått tag i Kony, enligt Thomas Waldhauser, chef för den amerikanska militära styrkan i Afrika. Eftersom rebellgruppen reducerats kraftigt är den inte längre av betydelse. Enligt FN har LRA dödat över 100.000 människor, kidnappat över 60.000 barn, hållit sexslavar och rekryterat barnsoldater. 2012 blev Kony extremt uppmärksammad när det spreds en halvtimmes lång video över internet på hans brott, filmen gjordes av Invisible Children och hade på fem dagar setts av över 90 miljoner personer på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc

Söndag 26 mars:
På söndagen skadades minst 24 personer i en befarad gasexplosion i Wirral, Liverpool. Byggnader förstördes i explosionen och skadade ligger under rasmassorna. Det rör sig om flera rasade tvåvåningsbyggnader inom en radie på 40-50 meter. Räddningstjänsten tror att explosionen har skett som följd av en gasläcka. De skadade har förts till sjukhus och en av de 24 har allvarligare skador.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar