måndag 10 april 2017

Nyhetsuppdatering vecka 14

Den senaste veckan gick inte obemärkt förbi på något sätt. Tyvärr innehöll den flera hemskheter som jag kommer ta upp i dagens nyhetsuppdatering, en rent utav skitvecka för världen. Men för att tala om goda nyheter istället åker mina klasskompisar hemåt nu på torsdag och kommer hem på fredag. (!!!) Inte alls taggad??????? Och om två veckor börjar vi skolan igen.

Måndag 3 april:
Minst 100 homosexuella män har kidnappats i Tjetjenien, Ryssland och minst tre personer ska ha dödats. Två personer ska också ha begravts levande. HBTQ-personer flyr nu från delrepubliken. Homosexuella kan inte leva öppet i Tjetjenien och hedersmord är relativt vanligt säger Magnus Kolsjö, RFSL:s vice förbundsordförande. Talespersonen för Tjetjeniens president hävdar att man "inte kan arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken." Då trots att det finns vittnen om att detta har skett.

Måndag 3 april:
På måndagseftermiddagen skedde en explosion i en tunnelbana i S:t Petersburg och dödade elva personer och skadade ca 45 personer. Enligt uppgifter rör det sig om någon form av splitterbomb. Bomben ska ha varit placerad i en portfölj ombord på ett tunnelbanetåg. Man hann också desarmera ytterligare en bomb, desto kraftigare innan den detonerade, denna var dold i en brandsläckare. Man evakuerade tunnelbanan efter explosionen. Efter detta skärps säkerheten ytterligare, i både S:t Petersburg och Moskva.

Måndag 3 april:
Donald Trump gick ut med att USA är redo att ta itu med Nordkorea på egen hand ifall inte Kina sätter större press på grannlandet. Vita Huset ser Nordkorea som ett av de mest akuta hoten mot USA, eftersom diktaturen har genomfört flera robottester och två provsprängningar av kärnvapen i fjol. USA:s tidigare försvarsminister Ashton Carter hävdar att det kan innebära enorma konsekvenser om man skulle slå till mot Nordkorea militärt. Han hävdar också att det skulle kunna leda till att Nordkorea kommer att försöka invadera Sydkorea. På söndagen sammanställdes flera möjliga åtgärder för att motverka Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram av Trumps säkerhetsrådgivare.

Tisdag 4 april:
I veckan kvävdes minst 70 personer till döds efter en flygräd med giftgas i Syrien, man tror att det rör sig om saringas. Reaktionen människor får av saringas är bland annat kramper, andningssvårigheter och slembildning. Uppgifterna kommer ifrån SOHR, en organisation som bevakar Syrienkriget från Storbritannien. På plats sköljde man av skadade människor med vattenslangar och vårdade dem på sjukhus. Sjukhuset ska också ha bombats. Det är oklart vem som ligger bakom attacken, men man vet att både syriskt och ryskt stridsflyg har bombat området tidigare. FN och EU är överens om att den ansvarige till gasattacken måste stå till svars.

Torsdag 6 april:
Gasattacken i Syrien fördöms av Donald Trump och han kallar den "en skymf mot mänskligheten." Enligt USA:s utrikesminister Rex Tillerson råder det inga tvivel om att den syriska regimen, under ledning av Bashar al-Assad är ansvarig. Därför uppmanar USA Ryssland att tänka över sitt stöd till Assads styre.

Tors
dag 6 april:
Högsta domstolen i Sydafrika har beslutat att legalisera handel med noshörningshorn inom landet. Det har varit förbjudet sedan 2009, men markägare har nu, som föder upp noshörningar och vill sälja hornen fått rätt i domstol. Beslutet är oroväckande för noshörningarnas situation. Ungefär 30 000 noshörningar finns kvar och majoriteten finns i Sydafrika, och sedan 1977 har det internationellt varit förbjudet med handel med noshörningshorn. WildAid menar att detta kommer öka efterfrågan samt öka den illegala handeln. Markägarna påstår att försäljningen kommer göra det lättare för dem att skapa bättra skydd för noshörningarna.

Fredag 7 april:
På fredagen hölls demonstrationer över hela Sydafrika som flera politiska partier och organisationer deltog i. President Jacob Zuma har fått mycket kritik från den politiska oppositionen och civilsamhället efter bland annat anklagelser om korruption. Förra veckan meddelade Zuma att han avskedat eller omplacerat tio ministrar och tio viceministrar. Sydafrikas invånare var inte nöjda med förändringen, eftersom den populäre finansministern Pravin Gordhan var en av de avskedade, då han ses som en garanti för stabilitet i den sydafrikanska ekonomin. ANC-anhängare kritiserade därefter presidenten öppet och landsmännen vill inte längre se Zuma som president.

Fredag 7 april:
Natten till fredagen avfyrades 59 kryssningsrobotar från två amerikanska krigsfartyg mot den syriska arméns flygbas Shayrat i Homs-provinsen. Attacken ses som USA:s svar på gasattacken som skedde tidigare i veckan som den syriska regimen anklagas för. Kryssningsrobotarna orsakade stor skada på basen och enligt provinsens guvernör dödades fem personer och sju skadades. Efter attacken fördömde Ryssland kraftigt USA:s agerande. USA anses bryta mot internationell lag med deras attack. Till följd av attacken begär nu Ryssland ett akut krismöte i FN:s säkerhetsråd och hävdar också att den syriska armén inte innehar kemiska vapen. Attacken påstås skada relationen mellan USA och Ryssland. Under morgonen kom också uppgifter om att Ryssland avbryter samarbetet om syriskt luftrum med USA.

Fredag 7 april:
Kl 14.53 fick svenska polisen larm via SOS Alarm att ett fordon skadat personer på Drottninggatan i Stockholm. Det var närmare bestämt en kapad lastbil som hade kört in i Åhléns. Minst fyra personer dödades och minst åtta skadades. Händelsen utreds som ett misstänkt terrorbrott. Människor blev uppmanade att inte samla sig i folksamlingar. Det kom uppgifter om skottlossning under turbulensen, men det var inget som faktiskt hände. Polisen skickade alla tillgängliga resurser till platsen och många jobbade med att kartlägga händelsen. Det ska också ha funnits sprängämnen i lastbilen, men inget exploderade, däremot började lastbilen brinna. Människor låste in sig i andra byggnader och kollektivtrafiken ställdes in under dagen. Hashtagen #openstockholm skapades på twitter där folk erbjöd sovplats, skjuts och stöd av andra slag. En man från Uzbekistan är misstänkt för händelsen. Nyheten om attacken mot Stockholm spred sig som en löpeld och bland annat Paris visade sitt stöd genom att släcka ned Eiffeltornet under en minut vid midnatt.

Lördag 8 april:
Stöd för Stockholm visades bland annat också på lördagen inför huvudstadsderbyt mellan Real Madrid och Atlético Madrid i Spanien. Spelarna bar svarta sorgeband under matchen och höll en gemensam tyst minut. Sorgebandet bars också för den Madrid-födde arkitekten Antonio Lamela som gick bort 1 april. Även svenska idrottsstjärnor som John Guidetti och Henrik Lundqvist har visat sitt stöd.

Lördag 8 april:
I Australien försöker man nu få fram en lösning för att inte korallerna i våra tropiska vatten ska dö ut. Att det blir varmare i vattnet är en stor orsak till att korallerna dör. Under 2016 när det var som varmast kokade stora delar av det stora barriärrevet ihjäl. När värmen stiger får mikroalgerna som bor i korallerna ett energiöverskott. De frigör därför ett ämne som irriterar korallerna, därför spottar korallerna ut algerna och då tappar dom både sin färg och näringskälla och kan också dö. Forskare håller nu på att försöka avla fram alger som är extra värmetåliga, och det har faktiskt fungerat - om än så länge i stora bassänger. Koraller i andra delar av världen är mer värmetåliga än de utanför Australiens kust och lär man sig hur deras gener kan regleras och ärvas vidare kan även det vara en lösning till att avla fram tåligare koraller. Det pågår också forskning om att skapa nya korallrev genom 3D-modeller. Om vi inte minskar våra utsläpp av växthusgaser kommer vi kanske inte ha några korallrev i framtiden.

Söndag 9 april:
På söndagen fylldes Sergels torg med tusentals människor för att manifestera kärlek efter terrorattentatet. Polisen fick blommor och till och med polisbilarna pryddes med blommor. Exakt två dygn efter attentatet hölls en tyst minut på torget. Vädret var vackert och en hjärtformad ballong seglade över havet av människor. Talare på manifestationen var bland annat Karin Wanngård (s) och Anna König Jerlmyr (m). Wanngård tackade förskollärare som tog hand om barnen när inte föräldrarna kunde komma fram, sjukvården som räddade liv, och polis och räddningstjänst för att de var på plats så snabbt. Konferencier var Rickard Sjöberg, och uppträdde gjorde bland annat Miriam Bryant, Nano och Richard Wolff. Detta har visat hur starka vi är i Sverige när attentat som fredagens inträffar. Mycket stöd och kärlek har visats över hela Sverige. Och idag, 10 april hölls ytterligare en tyst minut kl 12.00, denna nationell för offren i Stockholm.

Söndag 9 april:
På söndagen kom det information om att det skett attentat mot två kyrkor i Egypten. I staden Tanta har minst 27 personer dött och omkring 78 skadats. I Alexandria har minst 16 personer dött och ca 40 skadats. I de båda kyrkorna firade man palmsöndagen, minnet av Jesu intåg i Jerusalem. IS har tagit på sig bombdåden, varav ett av dem var en självmordsbombning och nu har Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi beordrat militär att skydda "vital och viktig" infrastruktur över hela landet.

Endast en positiv nyhet denna veckan, men som jag skrev - det har varit en rent utav skitvecka för världen. Jag hoppas därför att jag kan dela betydligt fler positiva nyheter nästa vecka istället! Skickar därför er läsare en stor varm
kram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar